Marktonderzoek - Bureau Zorgmarketing

Blankenstein 143, 7943PE Meppel

085 - 401 83 63 info@bureauzorgmarketing.nl

Marktonderzoek

Marktonderzoek is de basis van een sterk marketingplan. We helpen je organisatie er echt verder mee. Veel organisaties lopen vast in de bedrijfsvoering omdat het moeilijk is om naar je eigen rol te kijken. Daarom helpen wij jouw organisatie om die stap te nemen. Door het doen van goed onderzoek, variërend van een intern onderzoek tot aan een concurrentieonderzoek, heb jij de basis om verder te gaan en mooie resultaten te behalen. En onze ervaring leert; strategie op basis van data is effectiever dan strategie ontwikkeld door onderbuikgevoel.

Aan de hand van de vraagstelling van jouw zorgorganisatie en de eventueel al aanwezige informatie of onderzoeken, bepalen we samen welk aanvullend onderzoek nodig is. Dat kunnen bijvoorbeeld onderstaande onderzoeken zijn.

Trends en ontwikkelingen

Bij trends en ontwikkelingen gaat het over wat er speelt in de markt. Zijn er ontwikkelingen waar jouw organisatie een rol in kan spelen? Dit onderzoek noemen we vaak ook de kick-off van een traject. In een kleine groep gaan we brainstormen over dit onderwerp. Uiteraard voegen wij daar onze actuele kennis van de markt aan toe.

Concurrentieonderzoek

Door middel van deskresearch vergelijken wij de voornaamste concurrenten: wie zijn ze, hoe profileren ze zich en welke communicatiemiddelen zetten ze in? Onderzoek naar concurrenten geeft veel inzicht voor je organisatie. Wie zijn de concurrenten? Waar scoren zij beter op, of juist niet? Wat onderscheidt jouw organisatie van hen? Tijdens het concurrentieonderzoek duiken wij nog dieper in jouw concurrenten. Wanneer we de positionering van de voornaamste concurrenten goed op ons vizier hebben, kunnen er gefundeerde keuzes gemaakt worden ten opzichte van de eigen (onderscheidende) positionering in de markt. De resultaten van het concurrentieonderzoek helpen bij het nemen van strategische beslissingen.

Markt- en/of reputatieonderzoek

Wie is die klant nu eigenlijk? Wat kenmerkt jouw doelgroep? Waar bevindt deze zich en hoe speel je daar op in? Hoe kijkt de doelgroep eigenlijk tegen jouw organisatie aan? Dit soort vragen behandelen we tijdens het markt- en/of reputatieonderzoek. Daarbij kijken we naar de (zorg)klant, maar ook naar stakeholders van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde financieringsstromen, of medewerkers.

Ook hier geldt dat we dit onderzoek zo groot en zo klein kunnen maken als je zou willen. Voor ons begint dat bij jullie vraagstuk en de doelstelling. Aan de hand hiervan maken we een passend voorstel. Onderdeel hiervan zijn mogelijk het uitzetten van enquêtes of het doen van diepte-interviews. Ook hebben wij ervaring met het inzetten van panelgesprekken met patiënten, naasten of andere stakeholders.

Klantreisonderzoek

De reis van de klant in kaart brengen is een vraag die wij steeds vaker krijgen. Want als je als organisatie weet wanneer iemand behoefte heeft aan informatie, kun je daar op inspelen. Zo maak je de juiste content voor de juiste fase waar jouw toekomstige klant/cliënt zich bevindt. Daarnaast geeft het inzicht in knelpunten. Waar sluit jouw dienstverlening misschien niet goed aan en hoe kunnen we dat dan verbeteren?

 

Alle vormen van onderzoek zijn kwantitatief en/of kwalitatief, dit bespreken we vooraf om te kijken wat er nodig is. Heb jij behoefte aan onderzoek? Neem dan contact op zodat we een passend voorstel kunnen maken!

Jouw marketing, onze zorg.