Marketing en communicatie is in deze tijd, zeker voor zorgorganisaties, cruciaal. Met behulp van marketingcommunicatie kunt u als organisatie de touwtjes weer in eigen handen nemen. U heeft geen invloed op het verloop van het Coronavirus, maar u heeft wél invloed op hoe u ermee omgaat. Wees flexibel, wendbaar en creatief. Wees niet afwachtend en kijk niet achterom, maar kijk vooruit en investeer in activiteiten waar u na deze crisis profijt van heeft. Oftewel, begin met het opbouwen van uw voorsprong!
Maar hoe pakt u dit aan? Wat is de rol van zorgmarketing en communicatie in deze tijd? Welke impact heeft het virus op marketingcommunicatie? En hoe kun je als marketingcommunicatieadviseur binnen de zorg hierop anticiperen? Bureau Zorgmarketing zet een aantal tips en adviezen op een rijtje die u wellicht ondersteuning bieden in deze bizarre en spannende tijd:
1. Wees transparant en helder in uw communicatie
De crisis zorgt bij iedereen voor onzekerheid. Niet alleen bij uw patiënten, bewoners en cliënten maar ook uw medewerkers. Het is ontzettend belangrijk om hen helder en rustig te informeren over de stand van zaken. Gebruik korte zinnen en begrijpelijke taal en communiceer alleen de feiten. Wees daarbij alert op de reacties die u ontvangt. Lees deze reacties en reageer hier ook op. Toon begrip en wees empathisch. U kunt uw toon en boodschap daarbij aanpassen aan de doelgroep.
Probeer daarnaast actueel te blijven. Inzichten, maatregelen en adviezen veranderen bijna dagelijks. Zorg dat u als zorgorganisatie weet wat er speelt en deel relevante updates die betrekking hebben op uw organisatie. Daarbij is het belangrijk om de informatie eerst intern te delen voordat u het naar buiten brengt.
2. Focus op een lange termijn strategie
Uw zorgmarketingstrategie is geschreven voor een langere periode. Ondanks dat deze crisis een enorme impact heeft, hoeft uw strategie hier niet direct onder te lijden. Binnen zorgorganisaties liggen nu allerlei prioriteiten. Probeer daarom accenten binnen uw strategie te verleggen en anders te plannen. Bepaal bijvoorbeeld welke kanalen voor u het beste werken, en kies ervoor om juist hier extra op in te zetten. Maak uw verhaal relevant voor de doelgroep en de huidige situatie. Vooruitkijken is het antwoord. Wat is uw strategie als de crisis ten einde loopt? Hoe gaat u creatief om met uw budgetten? Hoe gaat u ervoor zorgen dat u uw doelstellingen alsnog kunt verwezenlijken? Dit het moment om kritisch naar uw zorgmarketingstrategie te kijken en deze te optimaliseren.
3. Investeer in content
Door de genomen maatregelen zitten veel mensen aan huis gekluisterd. Dit heeft invloed op de tijdsbesteding van media. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit een enorme toevlucht heeft genomen. Maak hier als zorgorganisatie gebruik van. Dit is het moment om interesse te wekken en in contact te komen en blijven met uw doelgroep. Voorzie hen van informatie en speel in op hun behoeftes. Denk in deze tijd eens na over uw contentstrategie en werk deze uit.
4. Besteed aandacht aan online marketing
Deze crisis heeft ook een enorme impact op online marketing. Zoals hierboven beschreven heeft de tijdsbesteding van media een enorme toevlucht genomen. Dit geldt zeker voor sociale platformen. Maak hier gebruik van. Via social media advertising bijvoorbeeld.
Ook blijkt uit onderzoek dat wanneer mensen angstig zijn, ze geneigd zijn om risicomijdend gedrag te vertonen. Met deze gedachte is het dus zinvol om de focus op retentie te leggen (het behouden van uw klanten). Retentie en online marketing zijn een gouden combinatie.
Nog een reden om online marketing in te zetten is dat veel organisaties campagnes uitzetten. Dit heeft invloed op de advertentiekosten. Doordat de kosten voor online adverteren marktgedreven zijn, zullen de prijzen waarschijnlijk dalen. Dit betekent dat u met hetzelfde budget een groter bereik heeft.
Dit is de tijd van elkaar helpen, ondersteunen en de tijd waarin samenwerkingen zich echt kunnen bewijzen en uitmonden tot duurzame lange relaties. Wij staan voor u klaar, samen staan we sterk!
Bronnen: ONL, Marketingfacts en Emerce.
Meer nieuws en informatie over de zorg en zorgmarketing? Lees ook onze andere blogs!